Slatkiši

KolačiUživanje, dobro raspoloženje, uživanje u životu – sve ovo može predstavljati jedno parče čokolade ili kandiranog voća. Slatkiši kao nagrada, kao energetski dodatak ili, jednostavno, zbog uživanja u ukusu.

Mi smo bukvalno rođeni sa „slatkim zubima“ – sisanje majčinog mleka nas još kao bebe uči da uživamo. Slatko takođe implicira sigurnost, zato što ovaj ukus igra vitalnu ulogu u evoluciji – sladak ukus u prirodi je govorio da je ta hrana bezbedna za ishranu. Nezrelo voće i bobice imaju kiseo ukus, otrovno i nejestivo, često ima gorak ukus. Uostalom, uvreženo mišljenje da čokolada popravlja raspoloženje nije pogrešno kao što bi se moglo pomisliti. Kad jedemo slatkiše mi to doživljavamo kao veliki užitak. Ono popravlja naše raspoloženje, a samim tim nam poboljšava sposobnosti.

Svako barem ponekad pojede nešto od slatkiša, bez obzira na trend zdrave ishrane i pomame za vitkom figurom. Konzumiranje slatkiša, fitnes i svest o hranljivosti više nisu suprotstavljeni. Slogani kao što su zdrav život, zdravlje, zabava i udobnost se mogu naći zajedno pomireni u slatkišima. Neprerađeni proizvodi su vrlo brzo postali deo našeg asortimana;

Dekstroza, jogurt, med, bilje i dodatni vitamini ili ginseng i guarana su sastavni deo recepta.Vitamini, bilje ili kapi protiv kašlja su tradicionalne komponente slatkiša sa dodatnom funkcionalnom vrednosti. Proizvodi bez masnoća i/ili šećera su jako traženi (umesto fruktoznog šećera se mogu koristiti zaslađivači kao što su sorbit, isomalt ili maltit). Pored inventivnog i praktičnog pakovanja i ambalaže, brojni interesantni i neobični ukusi su način da se zagolica radoznalost potrošača (npr. lavanda, marcipan sa ukusom absinta, ananas sa čilijem).

Kreativne inovacije se moraju naći uz već oprobane klasike: tradicionalni recepti, koncepti proizvoda koji su poznati potrošačima kao i dobro poznati ukusi su ono šta je traženo. Klasični voćni ukusi kao što je narandža, limun, malina i jagoda su podjednako traženi kao pepermint, karamela i mlečni ukusi. Mleko se jako često koristi kao sastojak slatkiša. Dodaje se da bi ublažilo ukuse žvakaćih guma, kapi protiv kašlja sa medom i mlekom,punjene čokolade i biskviti, ali takođe i voćne bombone sa svežim mlekom i jogurtom. Kao što je primećeno kod drugih kategorija hrane mešanje različitih proizvoda postaje trend.

Comments are closed.