Voćni napitci od mlečnih proizvoda

Banana & mlekoPotošači imaju izuzetno pozitivnu i zdravu predstavu o mleku i jogurtu – ipak mleko je sastavni deo jogurta, a mleko se smatra „elementarnom snagom života“. Surutka se od davnina koristi u tretmanima za unapređenje lepote i zdravlja i broj poklonika njenog zdravog delovanja se uvećava iz dana u dan. Iz tog razloga su mleko, jogurt i surutka postali izuzetno interesantni proizvođačima hrane.

I naravno, i u ovoj oblasti je veliki akcenat stavljen na inovacije: koncepti proizvoda sa voćem i biljem nude nove varijacije ukusa. Povrh svega, dodatak vitamina, minerala i vlakana može pozitivno uticati na ljudski organizam. Mlečni proizvodi (mleko, jogurt i surutka) sa dodacima su zdrava, ukusna i osvežavajuća pića za utoljavanje žeđi i savršeno su podesni kao piće za doručak ili kao zamena manjem međuobroku. I što je još važnije, oni su odmah upotrebljivi i potrebno je samo izvaditi ih iz frižidera. Uspešno kombinovanje novih ukusa i stalne inovacije obezbeđuju da tradicionalna hrana (mleko, jogurt i surutka) prati trend zdravog, funkcionalnog i udobnog života.

Mleko – “elementarna snaga života“…

…je dobro uravnotežena osnovna namirnica i samim tim vitalna namirinica:

  • bogato je kalcijumom i fosforom, koji su važni za kosti i zube, bogato kalijumom i magnezijumom koji su važni za kontrakciju mišića i transmisiju nervnih impulsa; kalijum takođe kontroliše metabolizam u organizmu.
  • mlečne belančevine imaju visoku biološku vrednost i mogu se skoro u potpunosti konvertovati u belančevine ljudskog organizma.
  • mlečne masti: lako se vare; sa velikim udelom važnih masnih kiselina i sastojaka za koje se smatra da imaju inhibitorski uticaj na nastanak raka (spregnuti: linoleic kiselina, butanoic kiselina, etarski lipidi, sphigomyelin).

Jogurt – „dopunjivač zdravlja“…

…promoviše vitalnost i sposobnost i daje vitalan doprinos zdravoj hrani. Jogurt sadrži supstance koje se nalaze i u mleku, a pored toga, laktoza je u jogurtu već fermentirana. Jogurt je:

  • lako varljiv zahvaljujući analiziranoj specifičnosti mlečnih belančevina i pahuljastom obliku casein-a.
  • poboljšava apsorpciju kalcijuma u krvotok preko mlečne kiseline.
  • pojačava imuno sistem creva i stimuliše sistem za varenje kao što to rade svi kiseli mlečni proizvodi.

Surutka – “vitalan napitak“…

…je vredan „sporedan proizvod“ u proizvodnji sira i od davnina je jako cenjena:

  • ima izvanredne hranljive karakteristike.
  • lako se vari i sadrži važne supstance.
  • nadoknađuje gubitak energije prilikom sportskih aktivnosti.
  • potpomaže metabolizam.
  • ima efekte smanjenja kiseline i pročišćenja organizma.
  • sadrži jako malo natrijuma,masnoća i kalorija.

Comments are closed.